luni, 13 septembrie 2010

Ce trebuie sa stim despre crap!

Pescuitul Crapului

Probabil ca multe lume nu stie, dar pescuitul la crap este o adevarata arta, un ansamblu de cunostinte care puse in practica prin putina imaginatie si indemanare, te pot face regele lacurilor, o adevarata vedeta care atrage toti pescarii de pe balta in jurul ei, atat prin spectacolul oferit de capturarea unui crap, cat si de marimea exemplarului.



Crapul este un peste care traieste pe fundul apei, scormonind si brazdand tot fundul albiei, complacandu-se de regula sa stea in ape mai mult tulburi. Un sfat la adresa crapistilor este sa nu neglijeze acest din urma aspect. Este omnivor iar preferintele sale alimentare difera de la un sezon la altul. El mananca uneori mancaruri la care nici cu gandul n-am gandi. Mananca pesti morti, gunoaie aflate in descompunere, gainati de pasare. Unii pescari folosesc cu succes gainat de gaina in prepararea nadei pentru crap. Malul (namolul) este intotdeauna cautat de crap. Acesta contine un soi de bacterii care ajuta digestia crapului. Pe timpul zilelor de caldura torida el pleaca din zonele cu mult mal - in care se degaja metan - spre acele zone cu apa oxigenata. Primavara, cand adopta meniul de carnivor, crapul infuleca si expulzeaza cu mare repeziciune ramele de mal, plevusca, mormolocii ... pe care-i ameteste si apoi ii mananca cu mare pofta. Nici racusorii si scoicile nu scapa uneori de foamea crapului, in masura in care acestea din urma nu se baricadeaza la timp. Deseori, puii de crap cad victima propriilor parinti. De aici si succesul unor momeli cu ingrediente de origine animala (bulete cu arome de carne, de peste, biscuiti pentru caini). Crapii sunt de asemenea ierbivori. In anotimpurile calduroase, cand vegetatia subacvatica se gaseste din abundenta, interesul crapului pentru hrana animala scade, consumand preponderent hrana de origine vegetala. Crapul mananca bine atat in anotimpurile calde dar mai ales in prima parte a toamnei, cand acesta se pregateste sa intre in iarna cu o rezerva cat mai importanta de energie. Caderea primei brume anunta ca am intrat deja in plin sezon de pescuit la crap. In aceasta perioada se prind cele mai mari capturi de crap. Aceasta regula este valabila in special pentru crapii romanesti, oglinda si mai putin pentru cteno.

Crapul este prin excelenta un gurmand putand consuma la o singura "masa", in medie, hrana intr-o cantitate echivalenta cu pana la 1/5 din greutatea sa. Daca este privat de hrana sau vremea este capricioasa, crapul poate sta nemancat chiar si o saptamana. Daca are hrana din abundenta el mananca pana "crapa" dupa care urmeaza digestia. In general digestia crapului este rapida, fiind insa dependenta si de temperatura apei si natura alimentelor. In general hrana nepreparata, cum ar fi porumbul, se digera mai greu, lucru nedorit atat de peste cat si de pescarul care someaza mai mult. Buletele, graul fiert si alte preparate obtinute prin coacere sau prin fierbere sunt digerate mai usor iar pestele mananca mai des. Raportul dintre timpul de digerare a hranei nepreparate fata de cele preparate este de 3:1, raport reflectat si in timpul de asteptare al pescarului care realizeaza nadirea. Sa retinem ca sistemul digestiv al crapului se rezuma la un intestin, deci nu are stomac. De aici rezulta ca randamentul prelucrarii alimentelor in sistemul digestiv al crapului nu este prea ridicat, de unde si nevoia permanenta a crapului de a consuma cantitati mari de hrana. Exemplarele foarte mari de crap parcurg zilnic uneori kilometri in cautare de hrana.



Nade, Momeli:



Porumbul este folosit de marea majoritate a pescarilor pentru prinderea crapului, dar este eficient pentru toate speciile de ciprinide permitand selectarea marimii pestilor pescuiti.Porumbul crud (de lapte) se poate procura in perioada iulie - august, perioada de la formarea bobului si pana la uscare.Daca folosim porumb de lapte, care se vinde fie la conserva, fie sub forma congelata, vom putea atrage nu doar ciprinidele mari, ci si pe cele de talie mijlocie. Porumbul uscat este foarte eficient in special in cazul exemplarelor medii si mari de crap.Acesta se poate fixa de carlig cu ajutorul unui fir subtire (fir de par)trecut prin boaba gaurita, operatiune care necesita ceva experienta si rabdare.Operatiunea este mult simplificata daca boaba este fiarta.Insirarea boabelor fierte pe firul de par facandu-se cu un ac de cusut.Porumbul fiert mai prezinta avantajul ca se poate fixa direct in carligul de pescuit.Prin adaugarea unei arome in apa, in timpul fierberii sau conservarii, porumbul devine o momeala foarte atractiva pentru crap.Porumb fier, gata preparat, puteti cumpara direct din magazinele de specialitate.Oferta este deosebit de generoasa fiind comercializate conserve cu diferite arome: de miere, de vanilie, de anason, de ciocolata, de usturoi etc.



Graul este una din cele mai eficiente şi uşor de utilizat momeli pentru crap, desi este uitata de pescari de crap. Graul este foarte hranitor datorita conţinutului ridicat de amidon, aşa că se va evita, cel puţin în apele unde nu cunoaştem densitatea piscicolă, nădirea cu cantităţi mari, pentru a evita săturarea peştilor. Prin conţinutul său ridicat de amidon, permite legarea unor nade alcătuite doar din boabe şi seminţe Are avantajul că poate fi păstrat timp îndelungat fără a-şi reduce calităţile. Graul este foarte eficient in special primavara,cand crapii prefera alimentele mici si moi, abia treziti din amorteala iernii. Nadirea cu grau fiert sau crud atrage si pestii mai marunti, dar si ei in unele cazuri sunt bine veniti mai ales daca sunt urmati la scurt timp de cei mari. Pentru o fierbere mai usoara, graul se pune la inmuiat cu a zi inainte in apa rece.In timpul fierberii se pot adauga diferite arome sau aditivi.



Datorita nadelor si momelilor noi aparute pe piata, pescarii au uitat insa de cartof, o momeala care a dat si mai da inca randament fiind foarte apreciata de ciprinidele de talie mai mare: crap, caras, plătică şi babuşcă mare. Doar pe Dunare si in Delta se mai gasesc cativa pescari batrani care mai folosesc inca acesta momeala. Se poate folosi atat crud cat si fiert, atat ca nada cat si ca momeala. Pentru cazul in care vreti sa-l folositi ca si momeala puteti avea in vedere urmatoarele: Pentru preparare se fierbe cartoful în coajă timp de 20 de minute, la foc potrivit, încercându-se din timp în timp gradul de fierbere cu ajutorul unui cuţit. Vârful cuţitului nu trebuie să pătrundă în cartof foarte uşor, iar coaja nu trebuie să se desfacă. În apa de fierbere, se pot adăuga diferiţi aditivi de gust: ulei de usturoi, ulei de cânepă, alţi aditivi lichizi sau, pur şi simplu, zahăr. O dată fierţi, cartofii se trec prin apă rece, pentru a opri procesul termic şi se ţin în frigider la rece câteva ore. Păstrarea la rece permite o fixare mai bună în cârlig. Pentru transportul pe balta se recomanda o lada frigorifica. Trebuie sa avem grija ca la infigerea in carlig sa nu crape cubuletul, altfel riscam sa lansam carligul gol.Atentie insa, lansarile nu trebuiesc facute foarte lungi pentru a nu scapa cubuletul din carlig, acesta fiind destul de sensibil si moale. In cazul in care se folosesc cubulete de cartof crud, se poate mari si distanta de lansare acestea stand mult mai bine fixate pe carlig decat cele fierte.Cubuletele se vor tine pe balta intr-un recipient cu apa rece pentru a nu se inegrii. Pentru cazul in care vreti sa-l folositi ca si nada pentru arc, cartofii fierti bine se framanta cu mamaliga si paine si se garniseste bine cu niste boabe de porumb in lapte rezultand o pasta tocmai buna de pus pe arc. Peste aceasta compozitie se pot adauga de gust: ulei de usturoi, ulei de cânepă, alţi aditivi lichizi sau, pur şi simplu, zahăr.



Mazarea este folosită la pescuit mai ales in balti si lacuri si in combinaţie cu porumbul. Este hrănitoare, stă bine în cârlig şi are densitate mare, lucru care permite lansarea uşoară din mână sau cu ajutorul praştiei de nădire. Se poate folosi mazăre fie din conservă, caz în care nu mai necesită nici un fel de preparare, fie mazăre proaspătă, care necesită fierbere, sau mazăre deshidratată, care necesită înmuiere şi fierbere. Aceasta din urma se prepara in felul urmator: dupa ce a stat in apa rece cateva ore , punem boabele de mazare intr-o punga de panza, pe care o introducem apoi intr-o cratita si turnam apa calduta astfel ca mazarea sa fie acoperita. O fierbem incet pe foc pana se inmoaie , fara insa ca boabele sa-si piarda forma sau sa fie prea faramiciose .Le lasam apoi sa se raceasca in aceiasi apa .Nu preparam decat cantitatea pe care o socotim necesara la pescuitul in ziua aceea.La fel se prepara ca momeala, boabele de grau si cele de porumb.Astfel preparate boabele se infig cate trei-patru in carlig,intepandu-le prin locul unde sunt crapate.Va ramane liber numai varful carligului. Este folosita pentru pescuitul ciprinidelor (crap, caras, mreană, plătică,etc). Pot fi folosite fie ca nadã, fie ca momealã.



Nautul este una dintre cele mai folosite seminte in randul pescarilor de crap atat pentru continutul sau nutritiv ridicat cat si pentru marimea sa, atat de utila la selectarea pestilor. Este insa cautata si de catre caras, platica mare, clean si mreana. Nautul are dimensiuni medii, formă rotundă, culoare bej şi bogat in vitamina E. Densitatea mare permite pescarilor lansari cu prastia la distante mari atunci cand este folosita ca nada, dar este utila si ca momeala, cu preponderenta pe ape curgătoare sau în ape adânci, pentru că ajunge rapid pe substrat. Deoarece boabele de naut sunt tari dar oarecum casante, se vor alege carlige subtiri sau se vor fixa pe fir de par.



Boilies de ficat :



Ingrediente: * 10 parti gris * 2 parti făină de soia * 4 parti ficat (lichid) * 1 lingura de praf de usturoi (nu sare) * 3 linguri de miere * 4-6 ouă * aromă, culorant sau potenţator. Mod de preparare: Intr-un mixer se pune ficatul (lichid), se pun ouale, praful de usturoi si mierea.Aveţi posibilitatea să adăugaţi coloranţi, arome sau amelioratori de la acest punct, dacă este necesar. Se toarnă amestecul într-un castron mare de amestecare. Se amestecă ingredientele uscate intr-un bol separat şi se adaugă la amestecul de ficat cate putin până când veţi avea o pasta rigida. Se mai adauga ouă, sau gris pentru a obţine dreptul de coerenţă daca este necesar. Se ruleza in bile şi se fierbe timp de 2-6 minute (cu cat se fierbe mai mult cu atat mai tari vor iesi). Se scot pe hartie sau prosop si se lasa sa se usuce cel putin 6 ore.


Mamaliga pentru momitor:

Ingrediente: 500 g malai grisat fin, 250 g faina alba, 3 linguri zahar, 1 varf lingurita sofran, 750 ml apa, arome 10 ml (anason sau vanilie, capsuna, scoica - in functie de anotimp). Primavara se folosesc arome dulci-usoare (vanilia, feromonul etc.) iar vara si toamna aromele dure (capsuna, anason etc.). Aroma de scoica se poate folosi tot timpul anului de regula in locurile in care scoica este abundenta. In ultima perioada se folosesc atractanti puternici care creeaza apetit (bogati in proteine si aminoacizi). Mod de preparare: Se pune apa la fiert odata cu sofranul, timp in care se mixeaza foarte bine malaiul, faina si zaharul. Cand fierbe apa se toarna toata compozitia mixta, se lasa sa clocoteasca 10 secunde facandu-se o cruce pe ea. Dupa cele 10 secunde se amesteca foarte bine cel putin 3 minute continuu. Se rastoarna pe un fund de lem si se lasa sa se raceasca. Cand aproape s-a racit se framanta foarte binesi se amesteca cu atractantii, aromele etc. Se poate folosi pe momitor in amestec cu strot de floarea soarelui, farame de porumb, seminte de canepa etc. Pentru para pe carlig se formeaza un cocolos, se pune pe curbura carligului si se intinde usor spre tija, umezindu-se din cand in cand in gura, pana capata forma de para. Para se poate introduce in solutie de miere sau alti atractanti. Este foarte buna pentru pescuitul in curent deoarece este lipicioasa si se spala greu. Nu rezista decat 24 de ore (se acreste repede). Nu trebuie tinuta in soare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu